tisdag 22 juni 2010

Mat i Midsommar: Fransk löksill på matjes

Som gjorts av Raquel Acosta

På midsommar är det vanligt att äta sill, köttbullar, och färskpotats med gräddfil och gräslök.

Har har vi ett recept på fransk löksill, för 4-5 personer:

Ingredienser

  • Lag
  • 1 dl ättiksprit 12 %-ig
  • 2 dl socker (knappt)
  • 2 dl vatten
  • 4-5 hela filéer matjesill
  • 2 st rödlökar (1,5-2 hg)
  • ½ tsk sandel (kan uteslutas)

Gör så har

  1. Lägg filéerna i blöt ca 2 timmar i en bunke med kallt vatten. Längre tid om sillen är hård, men den får inte bli "smaklös".
  2. Koka upp lagen, och låt svalna.
  3. Vispa ner sandeln i lite av lagen, den löses ej, men behöver stå och "färga".
  4. Skär rödlöken i rätt små bitar ("åt bägge håll").
  5. Slå vattnet av sillen och skär de i ca 2 cm stora bitar.
  6. Lägg lite lökhack i botten på burken, sedan varvar man sill och lök med ordentligt med lök överst.
  7. Häll på lag med sandel, fyll på resten lag så det täcker.
  8. Låt stå och dra i ett par dar.

Ät och njut!

Tagit av www.xlntchoice.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar